က်န္းမာေရးအတႊက္ အေထာက္အကူျပုေသာ အစားအစာ (၅) မ်ုိး


                                  
အခ်ုိ့ေသာ အစားအစာမ်ားသည္ က်န္းမာေရးအတႊက္ အေထာက္အကူျပုေသာ္လည္း စားသံုးသူမ်ား၏ အထင္ေသးျခင္း (သုိ့မဟုတ္) အဆုိးျမင္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ေပါ္ေနပါသည္။ ဆုိးက်ုိးအေနျဖင့္ ၎င္းတုိ့ကုိ မစားျခင္းေျကာင့္ က်န္းမာေရးကုိ ထိခုိက္ေစသည္။ ထုိအစားအစာမ်ားမွာ ေထာပတ္သီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ ကီ၀ီသီး၊ ေဆာ္လ္မႊန္ငါးနွင့္ ျကက္ဥတုိ့ပင္ျဖစ္သည္။
ေထာပတ္သီး
ေထာပတ္သီးတႊင္ ကင္ဆာကုိ တႊန္းလွန္နုိင္ေသာ Antioxdidants မ်ားစႊာ ပါရိွပါသည္။ ေထာပတ္သီးတႊင္ ပါ၀င္ေသာ အဆီမ်ားသည္ ခႏၵာကုိယ္အတႊက္မ်ားစႊာ အေထာက္အကူျပုပါသည္။ သုိ့ရာတႊင္ စားသံုးသမ်ားအေနျဖင့္ ေထာပတ္သီး၏ အရသာသည္ ခ်ုိဆိမ့္ေနေသာေျကာင့္ အဆီတက္မည္ဟု ယူဆေနျကပါသည္။ ထုိအယူအဆကုိပယ္ျပီး အေထာပတ္သီးကုိ ဖေ်ာ္ရည္ျပုလုပ္၍ ေသာက္ျခင္းနွင့္ ပါးပါလွီး၍ ေပါင္မုန့္နွင့္ ညွပ္စားျခင္းမ်ား ျပုလုပ္နုိင္ပါသည္။
စေတာ္ဘယ္ရီသီး
စေတာ္ဘယ္ရီသီးတႊင္ အမ်ွင္ဓာတ္မ်ားစႊာပါ၀င္ျပီး ခန⍀ဓာကုိယ္၏ သေႊးတႊင္း သျကားဓာတ္အဆင့္ကုိ ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ ထိန္းညိွေပးပါသည္။ သုိ့ရာတႊင္ စားသံုးသူမ်ားအေနျဖင့္ စေတာ္ဘယ္ရီသီးသည္ လိမ⍀ေမာ္သီးမ်ားကဲ့သုိ့ ဗီတာမင္စီမ်ား မပါ၀င္နုိင္ဟု ထင္မွတ္ေနျကပါသည္။ ထုိထင္မွတ္ခ်က္ကုိ ဖယ္ရွားျပီး စေတာ္ဘယ္ရီသီးကုိ အလံုးလုိက္စားျဖင္း (သုိ့မဟုတ္) ဖေ်ာ္ရည္လုပ္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ဗီတာမင္မ်ား ရရိွနုိင္ပါသည္။
ကီ၀ီသီး
ကီ၀ီသီးတႊင္ အမ်ွင္မ်ားစႊာပါ၀င္ျခင္းေျကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ၊ နွလံုးေရာဂါနွင့္ ဆီးခ်ုိေရာဂါမ်ားကုိ ကာကႊယ္နုိင္ပါသည္။ ကီ၀ီသီးတႊင္ သေႊးခဲမွုကုိ သက္သာေစျပီး နွလံုးတုိက္ခုိက္ခံရမွုကုိလည္း တားဆီးေပးပါသည္။ သုိ့ရာတႊင္ စားသံုးသူမ်ားအေနျဖင့္ ကီ၀ီသီးသည္ သေႊးက်ဲေဆး (အက္စပရင္) ကဲ့သုိ့ အသံုး၀င္ေျကာင္း မသိ၍ မစားသံုးျကပါ။ ကီ၀ီသီးကုိ ဖေ်ာ္ရည္ျပုလုပ္၍ေသာက္ျခင္း အလံုးလုိက္ ခဲႊစိတ္စားျဖင္းမ်ား ျပုလုပ္ျခင္းျဖင့္ နွလံုးေရာဂါအတႊက္ မ်ားစႊာ အေထာက္အကူျပုပါသည္။
ေဆာ္လ္မႊန္ငါး
ေဆာ္လ္မႊန္ငါးတႊင္ Omega- 3 Fatty Acid မ်ားစႊာ ပါ၀င္ေသာေျကာင့္ ဩးနေွာက္ေရာဂါ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ေကာင္းေစျခင္း၊ သေႊးဖိအားကုိ လေ်ွာ့ခ်နုိင္ျခင္းနွင့္ နွလံုးေရာဂါ ျဖစ္နုိင္ေျခ ျဖစ္ပႊားမွုနည္းျခင္းမ်ားစသည့္ အက်ုိးကေ်းဇူးမ်ား ရရိွနုိင္ပါသည္။ သုိ့ရာတႊင္ စားသံုးသူမ်ားအေနျဖင့္ ေဆာ္လ္မႊန္ငါးတႊင္ အဆီမ်ားစႊာ ပါ၀င္ေသာေျကာင့္ ျမစ္ထဲမွ ေဆာ္လ္မႊန္ငါးကုိ ရေႊးခ်ယ္စားသံုုးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးကုိ အေထာက္အကူျပုနုိင္ပါသည္။
ျကက္ဥ
ျကက္ဥတႊင္ ကုိလင္းဓာတ္မ်ားစႊာပါ၀င္ေသာေျကာင့္ ဩးနေွာက္က်န္းမာေရးကုိ ေကာင္းေစပါသည္။ မေကာင္းေသာ ကုိလက္စထေရာကုိ လေ်ွာ့ခေ်ပးနုိင္ပါသည္။ သုိ့ရာတႊင္ စားသံုးသူမ်ားအေနျဖင့္ ျကက္ဥကုိစားပါက ခန⍀ဓာကုိယ္တႊင္း ကုိယ္လက္စထေရာဓာတ္မ်ားမည္ဟု စုိးရိမ္ေနျကပါသည္။ ထုိစုိးရိမ္စိတ္ကုိ ဖယ္ရွားျပီး ျကက္ဥကုိ ေန့စဉ္တစ္လံုးမွ နွစ္လံုးစားနုိင္ပါသည္။
အျကံုျပုခ်က္
က်ႊန္ေတာ္တုိ့သည္ အသက္ရွည္ရပ္တည္နုိင္ေရးအတႊက္ အစားအစာကုိ ေန့စဉ္စားေသာက္ေနရပါသည္။ က်န္းမာေရးအတႊက္ အေထာက္အကူျပုေသာ အစားအစာမ်ားကုိ ရေႊးခ်ယ္စားေသာက္ရန္ လုိအပ္ပါသည္။ အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာဆုိအသည့္ အတုိင္း အထက္ပါ အစားအစာ ငါးမ်ုိးကုိ စားသံုးရပါသည္။
ေဒါက္တာျမင့္သန္းေထြး( ျပည္သူ့က်န္းမာေရး)

Comments