အစိမ္းစားရင္ က်န္းမာေရးအတြက္ ပိုေကာင္းတဲ့ အစားအစာ (၈) မ်ိဳး

အစားအေသာက္ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံုေတြဟာ တစ္ေယာက္နဲ႔ တစ္ေယာက္ မတူညီၾကပါဘူး။ ႏိုင္ငံ တစ္ခုခ်င္းဆီမွာလည္း သူ႕ကိုယ္ပိုင္ဟန္နဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္နည္းေတြရွိပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးစားတာထက္ ဒီအတိုင္း စိမ္းလိုက္စားလိုက္ရင္ အဟာရဓာတ္အျပည့္ရတဲ့ အစားအစာေတြကို မွ်ေ၀ေပးခ်င္ပါတယ္။

၁။ ပန္းမုန္လာစိမ္း
Image result for Alkaline-foods-broccoli
ပန္းမုန္လာစိမ္းမွာ ဗီတာမင္ C ၊ ကယ္လ္ဆီယမ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္ နဲ႔ တျခားအဟာရဓာတ္ေတြ ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာရွိေနပါတယ္။ ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္သလို ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ေပးတဲ့ အစာအစာတစ္မ်ိဳးပါ။ Journal of Agricultural and Food Chemistry မွာ ေဖာ္ျပထားတဲ့ ေလ့လာေတြ႔ရွိမႈအရ အဲဒီ ပန္းမုန္လာစိမ္းဟာ အစိမ္းစားရင္ ဗီတာမင္နဲ႔ တျခား အဟာရဓာတ္ေတြကို အလြယ္တကူ ပိုမိုရရွိေစတယ္လို႔ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

၂။ ၾကက္သြန္နီ

Image result for onion
ၾကက္သြန္နီကိုေတာ့ အစိမ္းစားေလ့စားထရွိၾကပါတယ္။ အသုတ္ေတြ သုတ္စားတဲ့ေနရာမွာ အစိမ္းထည့္သုတ္ၾကပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီဟာ ကင္ဆာကာကြယ္ေပးႏိုင္သလို စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ၿပီး ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ အစိမ္းစားရင္ အဟာရဓာတ္ပိုၿပီး ရရွိတဲ့ အစားအစာပါ။

၃။ ငရုတ္ပြသီးအနီ
Related image
ငရုတ္ပြသီး အနီသီးမွာ ဗီတာမင္ C ပါ၀င္မႈျမင့္မားသလို ဗီတာမင္ B6, E နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္ေတြပါ၀င္ပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္ရင္ေတာ့ ပိုၿပီးခ်ိဳေပမယ့္ အစိမ္းစားရင္ အဟာရဓာတ္ပိုၿပီးရရွိတဲ့အစားအစာပါ။

၄။ အခြံမာသီးေတြ
Image result for nuts
ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈ ျမင့္မားေပမယ့္ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္တဲ့အဆီ၊ ပရိုတင္းဓာတ္နဲ႔ Antioxidant ေတြၾကြယ္၀စြာပါ၀င္လို႔ က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ေသြးလည္ပတ္မႈကိုလည္းေကာင္းမြန္ေစၿပီး မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စေရာကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အစိမ္းလိုက္စားရင္ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ ပိုၿပီးရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဥပမာ- ဗာဒံသီး၊ သစ္ၾကားသီး၊

၅။ ဘယ္ရီသီးေတြ
Image result for berry fruit

ဘယ္ရီသီးေတြမွာ အဟာရဓာတ္ေတြ ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ပါတယ္။ ေရဓာတ္လည္းၾကြယ္၀ၿပီး အစိမ္းစားရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။

၆။ အုန္းသီး
Related image
အုန္းသီးကိုေတာ့ အစိမ္းလိုက္ပဲစားတာမ်ားၾကပါတယ္။ အုန္းသီးကို အစိမ္းလိုက္စားေပးတာဟာ ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။

၇။ ၾကက္သြန္ျဖဴ
Image result for garlic
ၾကက္သြန္ျဖဴကိုေတာ့ အစိမ္းလိုက္လည္းစားၾကတဲ့သူေတြရွိပါတယ္ေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ အစိမ္းလိုက္စားေပးတာဟာ အဟာရဓာတ္ပိုမိုရရွိေစၿပီး အစုပ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ေလ့လာေတြ႔ရွိမႈမွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးစားရင္ ဗီတာမင္ နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ ၉၀% ထိဆံုးရႈးႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

၈။ ႏိုကိုဥ
Related image
ႏိုကိုဥကေတာ့ သေဘာ၀သၾကားဓာတ္ေတြ အဟာရဓာတ္ေတြၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ A,B,C နဲ႔ ပိုတက္ဆီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ သံဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ေတြၾကြယ္၀စြာပါ၀င္လို႔ ကို္ယ္ခံအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ေသြးလည္ပတ္မႈကိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ အစိမ္းလိုက္စားေပးရင္ အဟာရဓာတ္ပိုရရွိလို႔ ပိုေကာင္းပါတယ္။

ဖိုးသူေတာ္ (www.phothutaw.com)
Credit: Myfoodmyanmar........

Comments