ေရးသားသူ Dr. Khin Yin Kyay
ေဆးပညာပိုင္းဆုိင္ရာတည္းျဖတ္သူ Dr. K Zin Thwe
အဆီက်သြားျခင္းအားျဖင့္ သင္အျမဲတမ္း အိမ္မက္မက္ခဲ့တဲ့ ခႏၶာကုိယ္ပုံစံကုိ ရေစႏုိင္ပါတယ္။ သုိ႔ေသာ္ အဆီခ်ၿပီးတဲ့ေနာက္ ၎ကုိဆက္လက္ ထိန္းသိမ္းထားဖုိ႔ရာ နည္းလမ္း စနစ္တက် မရွိခဲ့ဘူးဆုိရင္ အလြယ္တကူ ျပန္ဝလာႏုိင္ပါတယ္။ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေလ့က်င့္ခန္းစတဲ့ အဓိက ၂ခ်က္ကုိ သုံးၿပီးသင့္ရဲ႕ အိမ္မက္မက္ခဲ့ရတဲ့ ခႏၶာကုိယ္ကုိ ထိန္းသိမ္းထားပါ။ သင္ဟာ အဆီခ်ၿပီးတဲ့ေနာက္မွာ ဘာေတြစားသင့္တယ္ ဆုိတာကုိ ၾကည့္ၾကပါစို႔။
အသီးအႏွံႏွင့္ အသီးအရြက္မ်ားကုိ ပုိမုိ စားေသာက္ပါ။
အသီးအႏွံ ႏွင့္ အသီးအရြက္မ်ားဟာ ခႏၶာကုိယ္မဝေအာင္ ဆက္လက္ထိန္းသိမ္းလုိသူမ်ားအတြက္ အမွန္တကယ္ကုိ တန္ဖုိးရွိတဲ့ အစားအေသာက္ေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ သင္စားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ေရာင္ျခယ္ ဓာတု ပစၥည္းေတြ၊ အသီးအႏွံေတြႏွင့္ အသီးအရြက္ စတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြပါဝင္ျခင္းဟာ သင့္ရဲ႕ ခႏၶာကုိယ္ကုိ လွပေစရုံသာမကပဲ က်န္းမာေရးေကာင္းတဲ့ ဘဝကုိလည္း ပုိင္ဆုိင္ရရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။ အသီးအႏွံ ႏွင့္ အသီးအရြက္ေတြထဲမွာ ပါတဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြႏွင့္ ဗီတာမင္ဓာတ္ ေတြဟာ သင့္ရဲ႕ အေရျပားေအာက္က အဆီပုိေတြကုိ ထိထိေရာက္ေရာက္ ေလာင္္ကၽြမ္းေစၿပီး က်စ္လ်စ္ သြယ္လ် တဲ့ ခႏၶာကုိယ္ကုိ ရရွိပုိင္ဆုိင္ေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ အသီးအႏွံ ႏွင့္ အသီးအရြက္ေတြကုိ စားေပးျခင္း ဟာ ဆာေလာင္မွဳကုိ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေန႔စဥ္စားသုံးတဲ့ ကယ္လုိရီ ပမာဏကုိလည္း ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္ပါတယ္။ USDA လုိ႔ေခၚတဲ့ အေမရိကန္ စုိက္ပ်ဳိးေရး အဖဲြ႕အစည္းမွ အၾကံေပးထားတာကေတာ့ အမ်ဳိးမ်ဳိးေသာ အေရာင္အေသြးရွိတဲ့ အသီးအရြက္အမ်ဳိးအစားေတြကုိ အစားအေသာက္စားတုိင္း စားတုိင္း ေန႔စဥ္ ျဖည့္သြင္းစားေသာက္သင့္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆုိေတာ့ အမ်ဳိးမ်ဳိးေသာ အသီးအရြက္ေတြမွာ ဗီတာမင္ႏွင့္ အာဟာရဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။
အသားဓာတ္ ပမာဏ ျမင့္မားစြာပါဝင္သည့္ အစားအေသာက္မ်ား
အသားဓာတ္ဟာဆုိရင္ ေကာ္လဂ်င္လုိ႔ ေခၚတဲ့ အသားအေရ တင္းရင္းမွဳကုိ ျဖစ္ေစၿပီး အသားအေရကုိ ေတာင့္တင္းၾကံ့ခုိင္ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အသားဓာတ္ ပါဝင္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြဟာ သင့္ရဲ႕ အစာစားခ်င္စိတ္ကုိ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏုိင္ၿပီး ဇီဝကမၼ ျဖစ္ပ်က္မွဳကုိ ပုံမွန္ျဖစ္ေစကာ အဆီပုိေတြ သုိေလွာင္မႈ ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဒီလုိအေၾကာင္းျပခ်က္ေတြေၾကာင့္ သင္စားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ အသားဓာတ္ပါဝင္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကုိ မျဖတ္ေတာက္သင့္ဘူးဆုိတာ သိႏုိင္ပါတယ္။ သင့္ရဲ႕ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ကုိ ၎အသားဓာတ္ေတြက ပုိတုိးလာႏိုင္သလား ဆုိတာကုိ စုိးရိမ္ဖုိ႔ မလုိပါဘူး။ အသားဓာတ္ေတြကုိ အဆီမပါေသာ အသား၊ ငါး ၊ဥမ်ားႏွင့္ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးစတာေတြကေန အလြယ္တကူ ရရွိႏုိင္ပါတယ္။
ကယ္လုိရီ နည္းေသာ အစားအေသာက္မ်ား
ကယ္လုိရီ ပမာဏမ်ားေသာ အစားအေသာက္ေတြကို စားမိခဲ့ရင္ အဆီ ပုိစုျခင္းကုိ မ်ားစြာ ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒီလုိကယ္လုိရီမ်ားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကုိ ေလွ်ာ့ခ်ဖုိ႔ရာအတြက္ သင္ဟာ မလုိအပ္ပဲ မုန္႔ပဲသေရစာ၊ အခ်ဳိပဲြ စတာေတြ စားျခင္းကုိ မျပဳလုပ္ျခင္း သုိ႔မဟုတ္ စားတဲ့ပမာဏကုိ ေလ်ာ့ခ်ျခင္း ျပဳလုပ္သင့္ပါတယ္။ အဆီနည္းေသာ သုိ႔မဟုတ္ အဆီထုတ္ထားေသာ ႏုိ႔ႏွင့္ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းေတြဟာ သင့္အတြက္ ေကာင္းပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆုိေတာ့ ၎တုိ႔ဟာ အျခားႏုိ႔ထြက္ ပစၥည္းမ်ား၊ အဆီဓာတ္ပမာဏမ်ားတဲ့ ႏုိ႔ခဲ၊့ အေၾကာ္အေလွာ္မ်ားနဲ႔ အနီေရာင္အသားအမ်ားစု စတာေတြထက္စာရင္ ကယ္လုိရီေရာ အဆီေရာ နည္းတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။
အေစ့အဆန္မ်ား
ကစီဓာတ္ဟာသင့္ကုိ ဝေစပါတယ္။ သုိ႔ေသာ္ သင့္ရဲ႕ ခႏၶာကုိယ္အတြက္ ေန႔စဥ္လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြ လုပ္ေဆာင္မွဳႏွင့္ ႂကြက္သားမ်ား ႀကီးထြားဖုိ႔ရာ ကစီဓာတ္ကုိ လုိအပ္ေနပါေသးတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လုိအပ္သေလာက္ပဲ မွန္ကန္တဲ့ ကစီဓာတ္ ပမာဏကုိ စားသုံးဖုိ႔ရာအျပင္ ပုိလွ်ံေသာအဆီမ်ား ျဖစ္မလာဖုိ႔ရာ အတြက္ႏွင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ပမာဏကုိ ထိန္းသိမ္းဖုိ႔ရာအတြက္ မွန္ကန္ေသာ နည္းလမ္းဟာ ဘာလဲ။ သၾကားႏွင့္ အျခားအခ်ဳိဓာတ္ဆုိင္ရာ အေရာအေႏွာေတြထက္စာရင္ သင္ဟာ ေကာက္ပဲသီးႏွံ၊ အီတလီေခါက္ဆဲြေျခာက္ႏွင့္ ေပါင္မုန္႔ စတဲ့ အေစ့အဆန္ေတြကရတဲ့ ထြက္ကုန္ေတြကုိ စားေပးသင့္ပါတယ္။ ၎တုိ႔မွာဆုိရင္ သင့္ရဲ႕ခႏၶာကုိယ္ကုိ အဆီပုိ မျဖစ္ေစပဲ လုိအပ္တဲ့ ကစီဓာတ္ပမာဏ ကုိသာရရွိေစတဲ့ အေကာင္းဆုံးေသာ အရင္းအျမစ္ေတြပါဝင္ပါတယ္။ အေစ့အဆန္ေတြဟာဆုိရင္ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္ စတဲ့ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္တဲ့ ဓာတ္ေတြ သင့္ခႏၶာကုိယ္ ကုိေပးႏုိင္ပါတယ္။ ကစီဓာတ္ပါဝင္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြ စားေသာက္တဲ့အခါ အျခားသတိျပဳသင့္တဲ့ အခ်က္ေတြကေတာ့ တစ္ေန႔တာရဲ႕ အေစာဆုံးအခ်ိန္မွာသာ ၎တုိ႔ကုိ သင္ဟာ စားေပးသင့္ပါတယ္။ ဒီလုိလုပ္ျခင္းအားျဖင့္ ေန႔လည္စာ စားၿပီးတဲ့ေနာက္မွာ သင့္ခႏၶာကုိယ္ဟာ ကယ္လုိရီ ေတြကုိ ထိထိေရာက္ေရာက္ အသုံးခ်ႏုိင္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီလုိလုပ္ျခင္းအားျဖင့္ အဆီေတြကုိ မစုေစႏုိင္ေတာ့ပါဘူး။
ေရလံုလံုေလာက္ေလာက္ ေသာက္သုံးပါ
သင့္ႂကြက္သားေတြရဲ႕ ၇၀ ရာခုိင္ႏွဳနး္ဟာ ေရဓာတ္နဲ႔ ဖြဲ႕စည္းထားတယ္ဆုိတာ သင္သိပါသလား။ ဒါ့အျပင္ သင့္ခႏၶာကုိယ္ထဲမွ ဇီဝကမၼ ဆုိင္ရာ လုပ္ေဆာင္မွဳမ်ား အားလုံးမွာေရဟာလည္း ပါဝင္ပတ္သက္ေနပါတယ္။ ေရမွာေနာက္ထပ္ ေကာင္းက်ဳိး ရွိေနပါေသးတယ္။ ဒါကေတာ့ သင့္ကုိ အစာပုိမစားေစတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေလ့က်င့္ခန္း ျပင္းျပင္းထန္ထန္ လုပ္ၿပီးတဲ့ အခါ သင့္ရဲ႕ ခႏၶာကုိယ္ဟာ ဆုံးရွဳံးသြားတဲ့ ေရဓာတ္ေတြကုိ ျပန္လည္ ျဖည့္ေပးဖုိ႔အတြက္ ေရကုိ လုံလုံေလာက္ေလာက္ ေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္။ သင့္ရဲ႕ေန႔စဥ္ ေသာက္သုံးဖုိ႔ရာ လုိအပ္တဲ့ ေရပမာဏဟာ သင့္ရဲ႕ ကုိယ္အေလးခ်ိန္၊ အရပ္ ႏွင့္ သင့္ေနထုိင္တဲ့ ရာသီဥတုေပၚ မူတည္ပါတယ္။ လူႀကီးတစ္ေယာက္ အတြက္လုိအပ္တဲ့ ပုံမွန္ေရပမာဏ ကေတာ့ တစ္ေန႔မွာ ၂လီတာ ျဖစ္ပါတယ္။
ေကာင္းမြန္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြႏွင့္ ေလ့က်င့္ခန္း ပုံမွန္ျပဳလုပ္ေပးျခင္းဟာဆုိရင္ သင့္ရဲ႕ အဆီေတြကုိ သိသိသာသာ ေလာင္ကၽြမ္းေစတဲ့ အျပင္ သင့္ခႏၶာကုိယ္ကုိ ဝိတ္မတက္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးထားႏုိင္ပါတယ္။ သင့္ရဲ႕ေန႔စဥ္စားေသာက္တဲ့ အစားအစာေတြကုိ ေကာင္းမြန္စြာ စီမံခန္႔ခဲြသင့္ပါတယ္။ တကယ္လုိ႔ သင္စားေသာက္ရမယ့္ အစားအေသာက္ေတြ အေၾကာင္းကုိ ေသခ်ာမသိဘူးဆုိရင္ေတာ့ အာဟာရဆုိင္ရာ ကြ်မ္းက်င္ပညာရွင္ေတြဆီကေန အခ်ဳိ႕ေသာတန္ဖုိးရွိတဲ့ အၾကံဥာဏ္ေတြကုိ ေတာင္းခံႏုိင္ပါတယ္။
ဤေဆာင္းပါးကို Mizzima ၏ မိတ္ဘက္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ေဆးပညာဝက္ဘ္ဆိုဒ္ hellosayarwon.com မွ ကူးယူေဖာ္ျပပါသည္။http://www.mizzimaburmese.com
........
Comments
Post a Comment