ယေန႔ေခတ္မွာ အစာအိမ္နဲ႔
ပတ္သက္ၿပီး ေရာဂါျဖစ္သူေတြ အေတာ္မ်ားလာတာ ေတြ႔ရပါတယ္။ အစာ စားခ်ိန္
မမွန္တာေတြနဲ႔ အစားအစာကို ျဖစ္သလို စားေသာက္ၾကတာနဲ႔ ဆိုင္ပါလိမ့္မယ္။
အလုပ္ရႈပ္ၾကတဲ့ လူေတြ မ်ားလာၿပီး အစား တစ္ခုအတြက္ သိပ္မစဥ္းစားဘဲ
စားမိၾကတဲ့ လူေတြ ပိုၿပီး အစာအိမ္ေရာဂါျဖစ္ဖို႔ မ်ားပါတယ္။
အစားအေသာက္ေၾကာင့္တင္ မဟုတ္ဘဲ စိတ္ဖိစီးမႈ မ်ားတာ၊ ပတ္၀န္းက်င္ေၾကာင့္ စိတ္အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္တာ၊ အထိုင္မ်ားတာနဲ႔ အရက္အလြန္ အကြ်ံေသာက္ျခင္း တို႔ေၾကာင့္လည္း အစာအိမ္ကို ထိခိုက္ေစပါတယ္။ အစာေခ်ဖ်က္မႈ အားေကာင္းၿပီး အစာအိမ္ ပံုမွန္ အလုပ္လုပ္ဖို႔ အတြက္ အစားအစာ တစ္ခ်ိဳ႕က ကူညီႏုိင္ပါတယ္။
အုတ္ဂ်ံဳ
အုတ္ဂ်ံဳဟာ အစာအိမ္အတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ အစားအစာတစ္ခု ျဖစ္ၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ အူမႀကီးရဲ႕ လုပ္ငန္းစဥ္ကို ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ ထိန္းေပးၿပီး ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ဒိန္ခ်ဥ္
ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ အစာေခ်ဖ်က္မႈ အတြက္ အေကာင္းဆံုး အစားအစာျဖစ္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုရင္ သူ႔မွာ ကိုယ္ခႏၶာအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ ပိုးေတြ အမ်ားႀကီး ပါ၀င္တဲ့ အတြက္ပါ။ Lactobacilli လို႔ ေခၚတဲ့ ဘတ္တီးရီးယားေတြဟာ အစာေခ်ဖ်က္မႈနဲ႔ အစာအိမ္ရဲ႕ ျပႆနာေတြကို ကူညီေပးပါတယ္။ အစာမေၾက၊ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္၊ ၀မ္းေလွ်ာျခင္း၊ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းတို႔ကို မျဖစ္ေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။
beetroot
သၾကားမံုလာဥ
သၾကားမံုလာဆိုတာ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ သိပ္စားေလ့ မရွိပါဘူး။ သူ႔မွာ အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္၀ၿပီး ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ မက္ဂနီစီယမ္တို႔ ပါ၀င္ၿပီး က်န္းမာၿပီး ေကာင္းမြန္တဲ့ အစာေခ်ဖ်က္မႈ စနစ္ကို ေထာက္ပံ့ေပးပါတယ္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းနဲ႔ အစာအိမ္နာျခင္း တို႔ကို သက္သာေစပါတယ္။
ပန္းသီး
ပန္းသီးဟာ အစာေခ်ဖ်က္မႈအတြက္ ေကာင္းမြန္တယ္ဆိုတာ သိပ္မသိၾကပါဘူး။ အဓိကကေတာ့ အူမႀကီး အတြက္ ေကာင္းမြန္ေစတာပါ။ ပါ၀င္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ Pectin ဓာတ္ေပါင္းစု ဟာ အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္မွာ ရွိတဲ့ အစာေခ်ဖ်က္မႈ စနစ္ကိုအေထာက္အကူေပးၿပီး အူမႀကီး ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ထိန္းေပးပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာသီး
ငွက္ေပ်ာသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ ၀မ္းကို မွန္ေစၿပီး အူမႀကီးလုပ္ငန္းေတြကို ပန္းသီးလိုပဲ ကူညီေပးပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ငွက္ေပ်ာသီးကို ဗိုက္ထဲ အစာမရွိတဲ့ အခ်ိန္မွာ စားဖို႔ေတာ့ မသင့္ေတာ္ပါဘူး။
ပန္းသီးနဲ႔ ငွက္ေပ်ာသီးကို ေဖ်ာ္ရည္အေနနဲ႔ ေန႔စဥ္ ေသာက္ေပးျခင္းအားျဖင့္ အစာအိမ္အတြက္ ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့ခ်သူေတြ အတြက္လည္း ထိေရာက္တဲ့ နည္းတစ္နည္းပါ။
ဖိုးသူေတာ္ (www.phothutaw.com)
Credit: Zeenews
#Unicode Version#
ယနေ့ခေတ်မှာ အစာအိမ်နဲ့ ပတ်သက်ပြီး ရောဂါဖြစ်သူတွေ အတော်များလာတာ တွေ့ရပါတယ်။ အစာ စားချိန် မမှန်တာတွေနဲ့ အစားအစာကို ဖြစ်သလို စားသောက်ကြတာနဲ့ ဆိုင်ပါလိမ့်မယ်။ အလုပ်ရှုပ်ကြတဲ့ လူတွေ များလာပြီး အစား တစ်ခုအတွက် သိပ်မစဉ်းစားဘဲ စားမိကြတဲ့ လူတွေ ပိုပြီး အစာအိမ်ရောဂါဖြစ်ဖို့ များပါတယ်။
အစားအသောက်ကြောင့်တင် မဟုတ်ဘဲ စိတ်ဖိစီးမှု များတာ၊ ပတ်ဝန်းကျင်ကြောင့် စိတ်အနှောင့်အယှက်ဖြစ်တာ၊ အထိုင်များတာနဲ့ အရက်အလွန် အကျွံသောက်ခြင်း တို့ကြောင့်လည်း အစာအိမ်ကို ထိခိုက်စေပါတယ်။ အစာချေဖျက်မှု အားကောင်းပြီး အစာအိမ် ပုံမှန် အလုပ်လုပ်ဖို့ အတွက် အစားအစာ တစ်ချို့က ကူညီနိုင်ပါတယ်။
အုတ်ဂျုံ
အုတ်ဂျုံဟာ အစာအိမ်အတွက် ကောင်းမွန်တဲ့ အစားအစာတစ်ခု ဖြစ်ပြီး အမျှင်ဓာတ် ကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်တဲ့အတွက် အူမကြီးရဲ့ လုပ်ငန်းစဉ်ကို ပုံမှန်ဖြစ်အောင် ထိန်းပေးပြီး ဝမ်းချုပ်ခြင်းကနေ ကာကွယ်ပေးပါတယ်။
ဒိန်ချဉ်
ဒိန်ချဉ်ဟာ အစာချေဖျက်မှု အတွက် အကောင်းဆုံး အစားအစာဖြစ်ပါတယ်။ ဘာကြောင့်လဲဆိုရင် သူ့မှာ ကိုယ်ခန္ဓာအတွက် ကောင်းမွန်တဲ့ ပိုးတွေ အများကြီး ပါဝင်တဲ့ အတွက်ပါ။ Lactobacilli လို့ ခေါ်တဲ့ ဘတ်တီးရီးယားတွေဟာ အစာချေဖျက်မှုနဲ့ အစာအိမ်ရဲ့ ပြဿနာတွေကို ကူညီပေးပါတယ်။ အစာမကြေ၊ ရင်ပြည့်ရင်ကယ်၊ ဝမ်းလျှောခြင်း၊ ဝမ်းချုပ်ခြင်းတို့ကို မဖြစ်အောင် ကူညီပေးပါတယ်။
beetroot
သကြားမုံလာဥ
သကြားမုံလာဆိုတာ မြန်မာပြည်မှာတော့ သိပ်စားလေ့ မရှိပါဘူး။ သူ့မှာ အမျှင်ဓာတ်ကြွယ်ဝပြီး ပိုတက်စီယမ်နဲ့ မက်ဂနီစီယမ်တို့ ပါဝင်ပြီး ကျန်းမာပြီး ကောင်းမွန်တဲ့ အစာချေဖျက်မှု စနစ်ကို ထောက်ပံ့ပေးပါတယ်။ ဝမ်းချုပ်ခြင်းနဲ့ အစာအိမ်နာခြင်း တို့ကို သက်သာစေပါတယ်။
ပန်းသီး
ပန်းသီးဟာ အစာချေဖျက်မှုအတွက် ကောင်းမွန်တယ်ဆိုတာ သိပ်မသိကြပါဘူး။ အဓိကကတော့ အူမကြီး အတွက် ကောင်းမွန်စေတာပါ။ ပါဝင်တဲ့ အမျှင်ဓာတ်နဲ့ Pectin ဓာတ်ပေါင်းစု ဟာ အူလမ်းကြောင်း တစ်လျှောက်မှာ ရှိတဲ့ အစာချေဖျက်မှု စနစ်ကိုအထောက်အကူပေးပြီး အူမကြီး ကင်ဆာ ဖြစ်ပွားမှုကို ထိန်းပေးပါတယ်။
ငှက်ပျောသီး
ငှက်ပျောသီးမှာ အမျှင်ဓာတ်များစွာ ပါဝင်တဲ့အတွက် ဝမ်းကို မှန်စေပြီး အူမကြီးလုပ်ငန်းတွေကို ပန်းသီးလိုပဲ ကူညီပေးပါတယ်။ ဒါပေမယ့် ငှက်ပျောသီးကို ဗိုက်ထဲ အစာမရှိတဲ့ အချိန်မှာ စားဖို့တော့ မသင့်တော်ပါဘူး။
ပန်းသီးနဲ့ ငှက်ပျောသီးကို ဖျော်ရည်အနေနဲ့ နေ့စဉ် သောက်ပေးခြင်းအားဖြင့် အစာအိမ်အတွက် ကောင်းမွန်စေပြီး ကိုယ်အလေးချိန်လျော့ချသူတွေ အတွက်လည်း ထိရောက်တဲ့ နည်းတစ်နည်းပါ။
ဖိုးသူတော် (www.phothutaw.com)
Credit: Zeenews ........
အစားအေသာက္ေၾကာင့္တင္ မဟုတ္ဘဲ စိတ္ဖိစီးမႈ မ်ားတာ၊ ပတ္၀န္းက်င္ေၾကာင့္ စိတ္အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္တာ၊ အထိုင္မ်ားတာနဲ႔ အရက္အလြန္ အကြ်ံေသာက္ျခင္း တို႔ေၾကာင့္လည္း အစာအိမ္ကို ထိခိုက္ေစပါတယ္။ အစာေခ်ဖ်က္မႈ အားေကာင္းၿပီး အစာအိမ္ ပံုမွန္ အလုပ္လုပ္ဖို႔ အတြက္ အစားအစာ တစ္ခ်ိဳ႕က ကူညီႏုိင္ပါတယ္။
အုတ္ဂ်ံဳ
အုတ္ဂ်ံဳဟာ အစာအိမ္အတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ အစားအစာတစ္ခု ျဖစ္ၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ အူမႀကီးရဲ႕ လုပ္ငန္းစဥ္ကို ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ ထိန္းေပးၿပီး ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ဒိန္ခ်ဥ္
ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ အစာေခ်ဖ်က္မႈ အတြက္ အေကာင္းဆံုး အစားအစာျဖစ္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုရင္ သူ႔မွာ ကိုယ္ခႏၶာအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ ပိုးေတြ အမ်ားႀကီး ပါ၀င္တဲ့ အတြက္ပါ။ Lactobacilli လို႔ ေခၚတဲ့ ဘတ္တီးရီးယားေတြဟာ အစာေခ်ဖ်က္မႈနဲ႔ အစာအိမ္ရဲ႕ ျပႆနာေတြကို ကူညီေပးပါတယ္။ အစာမေၾက၊ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္၊ ၀မ္းေလွ်ာျခင္း၊ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းတို႔ကို မျဖစ္ေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။
beetroot
သၾကားမံုလာဥ
သၾကားမံုလာဆိုတာ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ သိပ္စားေလ့ မရွိပါဘူး။ သူ႔မွာ အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္၀ၿပီး ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ မက္ဂနီစီယမ္တို႔ ပါ၀င္ၿပီး က်န္းမာၿပီး ေကာင္းမြန္တဲ့ အစာေခ်ဖ်က္မႈ စနစ္ကို ေထာက္ပံ့ေပးပါတယ္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းနဲ႔ အစာအိမ္နာျခင္း တို႔ကို သက္သာေစပါတယ္။
ပန္းသီး
ပန္းသီးဟာ အစာေခ်ဖ်က္မႈအတြက္ ေကာင္းမြန္တယ္ဆိုတာ သိပ္မသိၾကပါဘူး။ အဓိကကေတာ့ အူမႀကီး အတြက္ ေကာင္းမြန္ေစတာပါ။ ပါ၀င္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ Pectin ဓာတ္ေပါင္းစု ဟာ အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္မွာ ရွိတဲ့ အစာေခ်ဖ်က္မႈ စနစ္ကိုအေထာက္အကူေပးၿပီး အူမႀကီး ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ထိန္းေပးပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာသီး
ငွက္ေပ်ာသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ ၀မ္းကို မွန္ေစၿပီး အူမႀကီးလုပ္ငန္းေတြကို ပန္းသီးလိုပဲ ကူညီေပးပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ငွက္ေပ်ာသီးကို ဗိုက္ထဲ အစာမရွိတဲ့ အခ်ိန္မွာ စားဖို႔ေတာ့ မသင့္ေတာ္ပါဘူး။
ပန္းသီးနဲ႔ ငွက္ေပ်ာသီးကို ေဖ်ာ္ရည္အေနနဲ႔ ေန႔စဥ္ ေသာက္ေပးျခင္းအားျဖင့္ အစာအိမ္အတြက္ ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့ခ်သူေတြ အတြက္လည္း ထိေရာက္တဲ့ နည္းတစ္နည္းပါ။
ဖိုးသူေတာ္ (www.phothutaw.com)
Credit: Zeenews
#Unicode Version#
ယနေ့ခေတ်မှာ အစာအိမ်နဲ့ ပတ်သက်ပြီး ရောဂါဖြစ်သူတွေ အတော်များလာတာ တွေ့ရပါတယ်။ အစာ စားချိန် မမှန်တာတွေနဲ့ အစားအစာကို ဖြစ်သလို စားသောက်ကြတာနဲ့ ဆိုင်ပါလိမ့်မယ်။ အလုပ်ရှုပ်ကြတဲ့ လူတွေ များလာပြီး အစား တစ်ခုအတွက် သိပ်မစဉ်းစားဘဲ စားမိကြတဲ့ လူတွေ ပိုပြီး အစာအိမ်ရောဂါဖြစ်ဖို့ များပါတယ်။
အစားအသောက်ကြောင့်တင် မဟုတ်ဘဲ စိတ်ဖိစီးမှု များတာ၊ ပတ်ဝန်းကျင်ကြောင့် စိတ်အနှောင့်အယှက်ဖြစ်တာ၊ အထိုင်များတာနဲ့ အရက်အလွန် အကျွံသောက်ခြင်း တို့ကြောင့်လည်း အစာအိမ်ကို ထိခိုက်စေပါတယ်။ အစာချေဖျက်မှု အားကောင်းပြီး အစာအိမ် ပုံမှန် အလုပ်လုပ်ဖို့ အတွက် အစားအစာ တစ်ချို့က ကူညီနိုင်ပါတယ်။
အုတ်ဂျုံ
အုတ်ဂျုံဟာ အစာအိမ်အတွက် ကောင်းမွန်တဲ့ အစားအစာတစ်ခု ဖြစ်ပြီး အမျှင်ဓာတ် ကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်တဲ့အတွက် အူမကြီးရဲ့ လုပ်ငန်းစဉ်ကို ပုံမှန်ဖြစ်အောင် ထိန်းပေးပြီး ဝမ်းချုပ်ခြင်းကနေ ကာကွယ်ပေးပါတယ်။
ဒိန်ချဉ်
ဒိန်ချဉ်ဟာ အစာချေဖျက်မှု အတွက် အကောင်းဆုံး အစားအစာဖြစ်ပါတယ်။ ဘာကြောင့်လဲဆိုရင် သူ့မှာ ကိုယ်ခန္ဓာအတွက် ကောင်းမွန်တဲ့ ပိုးတွေ အများကြီး ပါဝင်တဲ့ အတွက်ပါ။ Lactobacilli လို့ ခေါ်တဲ့ ဘတ်တီးရီးယားတွေဟာ အစာချေဖျက်မှုနဲ့ အစာအိမ်ရဲ့ ပြဿနာတွေကို ကူညီပေးပါတယ်။ အစာမကြေ၊ ရင်ပြည့်ရင်ကယ်၊ ဝမ်းလျှောခြင်း၊ ဝမ်းချုပ်ခြင်းတို့ကို မဖြစ်အောင် ကူညီပေးပါတယ်။
beetroot
သကြားမုံလာဥ
သကြားမုံလာဆိုတာ မြန်မာပြည်မှာတော့ သိပ်စားလေ့ မရှိပါဘူး။ သူ့မှာ အမျှင်ဓာတ်ကြွယ်ဝပြီး ပိုတက်စီယမ်နဲ့ မက်ဂနီစီယမ်တို့ ပါဝင်ပြီး ကျန်းမာပြီး ကောင်းမွန်တဲ့ အစာချေဖျက်မှု စနစ်ကို ထောက်ပံ့ပေးပါတယ်။ ဝမ်းချုပ်ခြင်းနဲ့ အစာအိမ်နာခြင်း တို့ကို သက်သာစေပါတယ်။
ပန်းသီး
ပန်းသီးဟာ အစာချေဖျက်မှုအတွက် ကောင်းမွန်တယ်ဆိုတာ သိပ်မသိကြပါဘူး။ အဓိကကတော့ အူမကြီး အတွက် ကောင်းမွန်စေတာပါ။ ပါဝင်တဲ့ အမျှင်ဓာတ်နဲ့ Pectin ဓာတ်ပေါင်းစု ဟာ အူလမ်းကြောင်း တစ်လျှောက်မှာ ရှိတဲ့ အစာချေဖျက်မှု စနစ်ကိုအထောက်အကူပေးပြီး အူမကြီး ကင်ဆာ ဖြစ်ပွားမှုကို ထိန်းပေးပါတယ်။
ငှက်ပျောသီး
ငှက်ပျောသီးမှာ အမျှင်ဓာတ်များစွာ ပါဝင်တဲ့အတွက် ဝမ်းကို မှန်စေပြီး အူမကြီးလုပ်ငန်းတွေကို ပန်းသီးလိုပဲ ကူညီပေးပါတယ်။ ဒါပေမယ့် ငှက်ပျောသီးကို ဗိုက်ထဲ အစာမရှိတဲ့ အချိန်မှာ စားဖို့တော့ မသင့်တော်ပါဘူး။
ပန်းသီးနဲ့ ငှက်ပျောသီးကို ဖျော်ရည်အနေနဲ့ နေ့စဉ် သောက်ပေးခြင်းအားဖြင့် အစာအိမ်အတွက် ကောင်းမွန်စေပြီး ကိုယ်အလေးချိန်လျော့ချသူတွေ အတွက်လည်း ထိရောက်တဲ့ နည်းတစ်နည်းပါ။
ဖိုးသူတော် (www.phothutaw.com)
Credit: Zeenews ........
Comments
Post a Comment