
ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါဆိုတာ
ဆီးခ်ိဳေရာဂါဆိုတာက ခႏၶာကိုယ္က အင္ဆူလင္ကို ေကာင္းေကာင္းမထုတ္လုပ္နိုင္တာ၊ ေကာင္းေကာင္းမတံု႔ျပန္ႏိုင္တာေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ ပံုမွန္ထက္ေသြးတြင္းသၾကားျမင့္တက္ေနတဲ့ေရာဂါတစ္ခုေပါ့။ ပံုမွန္အားျဖင့္ေတာ့ ပန္ကရိယက စားသံုးလိုက္တဲ့အစားအစာထဲက အခ်ိဳဓာတ္နဲ႔အဆီဓာတ္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ေပးဖို႔ အင္ဆူလင္ကိုထုတ္ေပးပါတယ္။ ဆီးခ်ိဳျဖစ္တဲ့အခါ ပန္ကရိယက အင္ဆူလင္ကို နည္းနည္းပဲထုတ္ေပးတာ ဒါမွမဟုတ္ အင္ဆူလင္ကို လံုးဝမထုတ္ေပးေတာ့တာမ်ိဳးျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ျဖစ္ႏိုင္တဲ့အခ်က္တစ္ခ်က္က ခႏၶာကိုယ္က အင္ဆူလင္ကို မတံု႔ျပန္ေတာ့တာမ်ိဳးျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ အခုခ်ိန္ထိေတာ့ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ ကုသလို႔မရေသးပါဘူး။ ဆီးခ်ိဳရွိသူေတြအေနနဲ႔ က်န္းက်န္းမာမာေနဖို႔ဆိုရင္ အေနအထိုင္ အစားအေသာက္ေတြကို ေသခ်ာဂရုစိုက္ဖို႔လိုပါမယ္။ဆီးခ်ိဳေရာဂါ အမ်ိဳးအစားမ်ား
- ဆီးခ်ိဳအၾကိဳလကၡဏာ – ပံုမွန္ထက္ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ျမင့္တက္ေနတဲ့ အေျခအေန
- အမ်ိဳးအစား (၁) ဆီးခ်ိဳေရာဂါ – ခႏၶာကိုယ္က အင္ဆူလင္မထုတ္ႏိုင္တဲ့အေျခအေန
- အမ်ိဳးအစား (၂) ဆီးခ်ိဳေရာဂါ – ခႏၶာကိုယ္က အင္ဆူလင္ကို လံုေလာက္ေအာင္ မထုတ္ႏိုင္တာ (သို႔မဟုတ္) အင္ဆူလင္လံုးဝမထုတ္ႏိုင္တာ
ေန႔စဥ္မပ်က္မကြက္လုပ္သင့္တာက ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို တိုင္းတာျပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္မွ်တေအာင္စားသံုးတာ၊ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈလုပ္တာလိုမ်ိဳးေတြကိုေတာ့ ဂရုတစိုက္လုပ္ေဆာင္ဖို႔လုိအပ္ပါမယ္။ ဒါမွလည္း ေသြးခ်ိဳ ဆီးခ်ိဳေၾကာင့္ျဖစ္လာႏိုင္တဲ့ ေနာက္ဆက္တြဲေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ႏိုင္မွာပါ။ ဆီးခ်ိဳေဝဒနာရွင္ေတြအေနနဲ႔ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ေသခ်ာဂရုမစိုက္ဘူးဆိုရင္ ခႏၶာကိုယ္မွာရွိတဲ့ ေသြးေၾကာေလးေတြ တျဖည္ျဖည္းနဲ႔ပ်က္စီးလာျပီး အခ်ိန္ၾကာလာတာနဲ႔အမွ် ေျခလက္ေတြက အာရံုခံစားသိရွိမႈနည္းလာတာ၊ အျမင္အာရံုဆံုးရံႈးတာ၊ ေကာ်က္ကပ္ပ်က္စီးတာ၊ ေလျဖတ္တာ၊ ႏွလံုးေရာဂါခံစားရတာေတြျဖစ္လာႏိုင္ပါတယ္။
ဆီးခ်ိဳသမားေတြအတြက္ သင့္ေတာ္မယ့္ စားေသာက္မႈပံုစံက
ခႏၶာကိုယ္မွာ သင့္တင့္တဲ့ အာဟာရျဖည့္တင္းမႈက မျဖစ္မေနလိုအပ္မွာပါ။ ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း ညီညြတ္ျပီး လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ ျပည့္ဝဖို႔ဆိုရင္ ဆီးခ်ိဳရွိသူေတြအေနနဲ႔ အခုလိုမ်ိဳးစားသံုးေပးပါ။ကစီဓာတ္
ခႏၶာကိုယ္က ကစီဓာတ္ကို မျဖစ္မေနလိုအပ္မွာပါ။ ဒါေၾကာင့္
- ဆန္လံုးညိဳ
- ေကြကာအုတ္
- မီးကင္ထားတဲ့ ကန္စြန္းဥ
- ဂ်ံဳၾကမ္းေပါင္မုန္႔တို႔စားသံုးေပးပါ။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကေန အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ အျခားေသာဗီတာမင္ေတြကို ရရွိႏိုင္ပါတယ္။
- လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ေရလံုျပဳတ္စားတာ၊ မီးကင္စားတာလိုမ်ိဳးစားသံုးေပးလို႔ရပါတယ္။
- အစိမ္းေရာင္ရွိတဲ့ အသီးအရြက္ေတြျဖစ္ၾကတဲ့ ကိုက္လန္၊ ဆလတ္ရြက္၊ ဟင္းႏုႏြယ္လိုမ်ိဳး အသီးအရြက္ေတြ စားသံုးေပးလို႔ရပါတယ္။
- ဆားပါဝင္မႈနည္းတဲ့ ဒါမွမဟုတ္ အငန္ဓာတ္လံုးဝမပါဝင္တဲ့ ဆီသြတ္ထားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြစားသံုးေပးလို႔ရပါတယ္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြလိုမ်ိဳး အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြကို ရရွိေစႏိုင္ပါတယ္။
- လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးေတြ
- အခ်ိဳဓာတ္နည္းတဲ့ ဆီသြတ္ထားတဲ့ သစ္သီးေတြ
- အခ်ိဳမပါတဲ့ သစ္သီးယိုေတြ
- အခ်ိဳမပါတဲ့ သစ္သီးေျခာက္ေတြ
- အခ်ိဳမပါတဲ့ သဘာဝသစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြကိုစားသံုးလို႔ရပါတယ္။
ဒါကလည္း ခႏၶာကိုယ္က်န္းမာသန္စြမ္းဖို႔လိုအပ္တဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးေပါ့။ ပရိုတင္းကို အမဲသား၊ ၾကက္သား၊ ဝက္သား၊ ငါး၊ ၾကက္ဆင္သား၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ခ်ိစ္၊ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အခြံမာသီးေတြ နဲ႔ ပဲျပားတို႔ကေနရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဆီးခ်ိဳသမားေတြအေနနဲ႔ကေတာ့
- အပင္ကေနရရွိတဲ့ ပရိုတင္း
- ငါးနဲ႔ ပင္လယ္စာေတြကေနရရွိတဲ့ ပရိုတင္း
- ၾကက္သားကေနရရွိတဲ့ ပရိုတင္း (ၾကက္သားစားတဲ့အခါ အေရခြံလံုးဝမစားပါနဲ႔)
- ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ အဆီပါဝင္မႈနည္းတဲ့ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြကေနရရွိတဲ့ ပရိုတင္းေတြက အသင့္ေတာ္ဆံုးပါ။
ဒီဓာတ္ေတြက ဆီးခ်ိဳသမားေတြနဲ႔ သိပ္မသင့္ေတာ္ေပမယ့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ေတာ့ လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သင္ကဆီးခ်ိဳရွိမယ္ဆိုရင္
- ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကေနရတဲ့ အဆီ ( အခြံမာသီး၊ အေစ့အဆန္ နဲ႔ ေထာပတ္သီးကေနရရွိတဲ့ အဆီေတြ)
- ဆယ္လ္မြန္၊ တူနာ နဲ႔ မက္ကာရယ္တို႔ကေနရရွိတဲ့ Omega-3 fatty acids
- အပင္ကေနရရွိတဲ့ အဆီ ( စပ်စ္သီးေစ့အဆီ၊ သံလြင္ဆီ) တို႔စားသံုးေပးလို႔ရပါတယ္။
- ေရ
- အခ်ိဳမပါတဲ့ လက္ဖက္ရည္
- လီမြန္တီး (အခ်ိဳမပါ)
- ဝိုင္အနည္းငယ္
- ေကာ္ဖီၾကမ္း တို႔ကိုေသာက္ေပးလို႔ရပါတယ္။ ႏို႔ဆီ၊ႏို႔စိမ္း၊ႏို႔စိမ္း ႏို႔မႈန္႔တို႕နဲ႕ ဆိမ့္ေနေအာင္ေဖ်ာ္ထားတာမ်ိဳးေတာ့ မေသာက္ပါနဲ႔။
ဆီးခ်ိဳေဝဒနာသည္ေတြနဲ႔ သင့္ေတာ္တဲ့ ေနာက္ထပ္ အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ိဳးက Whey protein ပါ။ ဒီအာဟာရဓာတ္မွာ L-Cysteine လို႔ေခၚတဲ့ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ေနသလို ေသြးတြင္းက အက်ိဳးမျပဳတဲ့ ကိုလက္စထေရာပမာဏကို က်ဆင္းေစျပီး အင္ဆူလင္ထုတ္လုပ္မႈကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ပါတယ္။ Whey protein ရဲ႕ အားသာခ်က္က အဆာခံေစျပီး ေရာင္ရမ္းမႈကိုေလ်ာ႔ပါးသက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳရွိသူေတြအေနနဲ႔ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြျပည့္ဝျပီး က်န္းမာေနေစဖို႔အတြက္ Whey protein ကေမ့ထားလို႔ မျဖစ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္တစ္ခုပါ။ Whey protein ကို ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြကေနရရွိႏိုင္တယ္ဆိုေပမယ့္ အျပည့္ဝဆံုးနဲ႔ အက်ိဳးရွိဆံုးရရွိႏုိင္တဲ့နည္းလမ္းကေတာ့ Glucomeal ျဖည့္စြက္စာပါ။ Glucomeal မွာဆိုရင္ အက်ိုးျပဳကိုလက္စထေရာ၊ L-Cysteine လို႔ေခၚတဲ့ အမိုင္နိုအက္ဆစ္၊ Glutathione လို႔ေခၚတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ တစ္မ်ိဳးတည္းနဲ႕ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရေတြ အျပည့္အဝရရွိေစမွာပါ။ ဒါေတြတင္မဟုတ္ပါဘူး။ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ပရိုတင္းဓာတ္ေတြ၊ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြအျပင္ ခႏၶာကိုယ္ကို ခြန္အားျဖစ္ေစတဲ့ Palatinose တို႔ပါဝင္ေနပါေသးတယ္။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္ေတြအတြက္ အင္ဆူလင္ထုတ္လုပ္မႈကို တိုးေစတာ၊ အင္ဆူလင္ကိုအက်ိဳးရွိစြာ အသံုးခ်ေစႏိုင္တာနဲ႔ အဆာခံေစႏုိင္တာေတြက သူ႔ရဲ႕အေကာင္းဆံုးအားသာခ်က္ေတြျဖစ္ပါတယ္။
ေရးသားသူ Aye Thi Mon ေဆးပညာပိုင္းဆုိင္ရာတည္းျဖတ္သူ Dr. Thurein Hlaing Win.
Credit....... https://hellosayarwon.com........
Comments
Post a Comment